Защо бяха полицейските акции?Властите в няколко европейски страни, включително Германия, проведоха

...
Защо бяха полицейските акции?Властите в няколко европейски страни, включително Германия, проведоха
Коментари Харесай

Могъщество и потайност: калабрийската мафия Ндрангета

Защо бяха полицейските акции?

Властите в няколко европейски страни, в това число Германия, проведоха координирана интервенция против Калабрийската мафия " Ндрангета ". Конфискувани са активи за стотици милиони евро. Това е една от най-големите интернационалните акции против мафията, провеждани в миналото.

Подготвката за интервенцията, наречена " Еврика ", е траяла повече от 4 години. При най-строга секретност са били следени членове на незаконната организация, в това число са били подслушвани техни телефонни диалози. 

Какво е въздействието на незаконната формация?

" Ндрангета "  се счита за най-мощната мафиотска организация в Европа, която засенчва даже сицилианската " Коза Ностра "  със своя подобен годишен " оборот " от над 50 милиарда евро. Нейните доходи са главно от трафик на опиати, изнудване на предприемачи и пране на пари. Но организацията се занимава също и с проституция, трафик на хора, нелегално депониране на боклуци и противозаконен хазарт.

" Ндрангета "  се състои от към 160 фамилни клана. Всеки един от тях управлява избрана територия. Самите кланове, от своя страна, са проведени в границите на локални кафези с по 40 до 50 членове. В момента един от най-доходоносните бизнеси е контрабандата на кокаин от Южна Америка до Европа. Според италианската полиция " Ндрангета " управлява сред 60 и 80% от европейския пазар на кокаин.

Откъде потегля " Ндрангета "?

Корените на незаконната организация се намират в калабрийското планинско селце с към 3400 поданици Сан Лука. Повечето от обвинените от акцията от сряда са били точно от там. Сан Лука се счита за " духовния център " на мафиотската организация.

Сан Лука, Калабрия: родното място на " Ндрангета " Снимка: ANTONIO TACCONE/AFP/Getty Images

Централно управление няма, а семейните кланове са едва свързани помежду си. През 2014 година италианските следователи съумяха за пръв път да снимат скришен обред за посвещение в организацията, включващ полагане на клетва за вярност и за съблюдаване на омертата - по този начин присъщия за мафията обет за безмълвие. " Ндрангета "  нарича себе си " santa società " (свято общество).

Каква роля извършва Германия?

Десетилетия наред Германия е значимо леговище за " Ндрангета ". Дълго време проведената престъпност в страната не беше по този начин старателно преследвана, както в родината на мафията Италия. По данни на полицията членовете на групировката в Германия наброяват сред 300 и 400 души. В рамките на акцията тази седмица бяха задържани над 30 хипотетични нейни членове. Над 130 са арестуваните в цяла Европа.

Но Германия съставлява и значим пазар за проведената престъпност. Бизнесът в страната се управлява от Калабрия. Германските проверяващи допускат, че " Ндрангета " разполага със собствен личен надзорен орган в страната - Crimine di Germania. Н  него е поверена задачата да посредничи сред фамилните кланове при зародили разногласия. Не е известно в други страни от Европейски Съюз да съществува сходен орган.

В Германия бяха осъществени обиски в няколко провинции, в интервенцията се включиха над 1000 полицаиСнимка: Alex Talash/dpa/picture allliance

Бизнес дейностите на " Ндрангета "  и битките за власт на групировката нормално се организират скрито. Все отново през 2007 година една фамилна омраза в Германия попадна по страниците на международните вестници: шестима мъже бяха разстреляни пред пицария в Дуисбург. И жертвите, и причинителят бяха от Сан Лука. Почти 4 години по-късно уредникът и извършитиел на мафиотската екзекуция бе наказан на пожизнен затвор.

Успешни ли са следствията?

Успешните следствия в Италия и други европейски страни доведоха преди 2 години до огромен правосъден развой против мафията в Ламеция Терме в Калабрия. Обвинени бяха над 400 души, а повече от 900 очевидци бяха изслушани. Само контакт с мафията към този момент не е задоволителен за присъда, даже и в Италия. Необходимо е да се потвърди, че обвинените са взели участие в престъпните действия, или че са оказвали съответна помощ на клановете. 

Как Германия се бори с мафията?

Професионални наблюдаващи като журналистът Давид Шравен, който през 2017 година написа бестселър за мафията в Германия, подлагат на критика дългите процедури и относително леките присъди в страната: " Наказанията в Германия са смешно ниски. Те не съставляват възпиращ фактор ", съобщи Шравен в изявление за Дъждовни води преди известно време.

От есента на 2020 година в Дюселдорф, Германия, се води развой против 14 хипотетични членове на " Ндрангета " Снимка: Roland Weihrauch/dpa/picture-alliance

Все отново неотдавна, за първи път в историята на Федералната република, обвиняем получи 3 години и половина затвор за подкрепяне на " Ндрангета "  в Германия. Това стана допустимо и с помощта на промени в Наказателния кодекс от 2017 година, които улесниха преследването на лица за участие в задгранична престъпна организация.

В Дюселдорф сега тече и различен развой, обвързван с " Ндрангета ". Подсъдими са 14 мъже, за които също се твърди, че са членове на Калабрийската мафия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР